Välj en sida

Vägra höst – älska höst

“Själv hoppar jag denna gång helt sonika över hösten och ställer istället in mig på en lång vinter.”

För bara en vecka sedan lovade jag mig själv att inte ge upp på mina flipflop i första taget. Jag försöker hålla det löftet men det är något med den begynnande höstens dofter som gör att jag börjar längta efter strumpor, tjocka tröjor och nya stövlar. Jag älskar hösten, har alltid gjort. Det är nyår för mig. Nya strategier, nya tag. När jag var liten tänkte jag att NU ska jag bli jättejätteduktig i skolan och sköta allt helt fantastiskt bra. När jag blev äldre var det andra saker jag prioriterade men entusiasmen var densamma. Hösten innebär nystart för mig. Det gamla är glömt och förlåtet, nu kör vi!

Årstiderna påverkar oss mer än att de talar om för oss hur vi ska klä oss. Vintern visar oss att det är tid för vila. Det blir mörkare, vi går i ide, kontemplerar och varvar ner. När våren och ljuset kommer vaknar vi till liv. Vi drar igång projekt och initierar saker. Helt plötsligt och oftast mycket efterlängtad kommer sedan sommaren. Då njuter vi av att kunna skörda frukterna av vårt arbete. Det kan handla om allt från betald semester till att mumsa i oss av naturens överflöd. Hösten, den som jag nyss vägrade eftersom jag inte vill släppa taget om sommaren, får oss konstigt nog att längta efter dagliga rutiner. Vi anmäler oss till nya gruppaktiviteter, bjuder hem folk och tänder ljus. Sedan är det dags för vintern och vila igen, då är vi tystare och tillåter oss att vända oss inåt. Så fortsätter det i en oändlig och helt underbar rytm.

Vi här i norden har ju förmånen att uppleva skiftningarna väldigt tydligt så egentligen skulle det vara enkelt för oss att också leva efter dem. När vi är i balans är det lätt för oss att följa naturens rytm. Men om man som jag haft fler höstar och vårar än vintrar och somrar, är det svårare. Kroppen kräver något annat än vad kalendern säger.

Jag tror att det överlag är viktigt för oss att veta i vilken årstid vi är i så att vi ser till att ge oss det utrymme vi behöver. Arbetslivet tar idag väldigt lite hänsyn till vår inre rytm. Det krävs ju gärna att vi håller samma tempo och tider året runt.

Även om vi inte kan anpassa arbetslivet efter våra behov så kan vi ändå hålla lite koll på vårt eget tempo. Var är du till exempel just nu? Är du på väg in i en kreativ och strategisk fas, där du som ekorren samlar nötter inför vintern? Eller behöver du som jag vila redan nu? Kanske är det nu du ska njuta av allt hårt arbete och låta hösten bli en sommar? Eller spritter det i dig och längtan efter äventyr gör att du vill ge upp ett riktigt vårskrik? Våga välja din egen årstid!

Själv hoppar jag denna gång helt sonika över hösten och ställer istället in mig på en lång vinter. Inga nya satsningar, inga nya kreativa idéer och jag ska definitivt inte bli jätteduktig på någonting. Fast en och annan krönika med avsändare från idet kommer det nog att bli…
Krönika från 2015